';
jsconf2016_header

JSConf 2016

De Belgische JSConf was dit jaar aan zijn derde editie toe. We waren dit jaar met Stack & Heap Engagement Sponsor en trokken er met het team naartoe. Het concept bleef ook dit jaar ongewijzigd met in de voormiddag hands-on workshops en in de namiddag sessies met tal van interessante sprekers.
Nodebots

Na een eerste caffeïneboost en een koffiekoek was het tijd om de handen uit de mouwen te steken.

 2016-05-03-09.53.05-e1463737271346-1024x857

Een tafel vol elektronica, 3D printed body parts en een soldeerbout lagen klaar om door ons geassembleerd te worden tot een robot.

Er was net ietste weinig tijd om de robots nog tegen elkaar te laten vechten, maar tegen de middag was de VacuumJs 3000 al vlot rondjes aan het draaien. Een heel interessante voormiddag waar hard- en software elkaar ontmoetten, en als kers op de taart mochten we alles ook mee naar huis nemen om verder af te werken.

2016-05-03-18.46.48-e1463737243944-1024x867

Espruino

Voor deze workshop kregen alle deelnemers een gratis Espruino kit. Deze bestaat uit een breadboard, een Nokia LCD scherm, een usb kabel en natuurlijk de Espruino. Na een korte uitleg mocht iedereen beginnen met experimenteren met de Espruino. Sommigen gebruikten wieltjes en een motortje om een auto-robot te bouwen, anderen componeerden de tetris soundtrack met de buzzer, of speelden snake op het nokia scherm. Veel code voor leuke demo’s was online te vinden, maar tegen het einde van de workshop ging iedereen trots naar huis met een leuke, originele creatie.

 IMG_20160503_122537-1024x768

You don’t need an app for that!

Een workshop met de lokale Cyberchick en front-end guru Jill Vandendriessche gingen we aan de slag met het Scripty-karakter. Door gebruik te maken van verschillende HTML5 API’s, waaronder de vibration API, de battery status API, de motion API, de netwerk API, de file API, device motion en device orientation API brachten we Scripty tot leven.

 picture workshop

Sencha

Sencha Ext JS is is naast Angular het top framework om een frontend user interface te maken. Al mag Sencha niet zomaar vergeleken worden met Angular. Sencha werkt met uitgebreide componenten library en zelf noemen ze dit ook hun grootste troef. Waarbij AngularJS meer een toolbox is voor het creëren van applicaties bied Sencha kant en klare componenten aan. Dit zorgt ervoor dat een ontwikkelaar sneller resultaat kan zien.

Tijdens de workshop maakten we kennis met enkele standaardcomponenten van Sencha: een lijstweergave en een Google Maps component. Helaas beperkte de workshop zich slecht tot het volgen van enkele online tutorials waarbij kant en klare code geknipt en geplakt diende te worden in bestanden. Daarnaast moesten enkele commando’s (opnieuw knip en plakwerk) dienden uitgevoerd te worden. Hierbij was het niet altijd duidelijk waarom een commando uitgevoerd diende te worden.

Control flow goodness in ES6 en ES7

De namiddag ging van start met een presentatie door Tom van Cutsem.

2016-05-03-18.46.48-e1463737243944-1024x867

Let’s dive into a virtual world together

De sessie “Let’s dive in a virtual world together” startte eerder teleurstellend: Martin Neumann toonde ons hoe 3D objecten in een HTML5 canvas gerenderd konden worden met WebGL. De demo’s daarna waren daarintegen zeer fascinerend en interessant: we zagen hoe een groep mensen samen kon rondwandelen in een virtuele wereld, zonder ook echt in dezelfde ruimte aanwezig te zijn. Dit is allemaal mogelijk met behulp van JavaScript, websockets en WebGL, in de browser van de smartphone van de gebruikers. Slides

virtual world

Why and how we moved from Angular to React

Minder dan een jaar nadat Bits of Love had proberen te overtuigen om Angular te kiezen als front-end JavaScript framework, hadden ze een bocht van 360° gemaakt en overgestapt naar het React framework van Facebook. De redenen voor hun switch konden ons niet echt overtuigen. Wij onthouden vooral de React-hot-loader, een feature die ervoor zorgt dat aanpassingen meteen ingeladen worden zonder de pagina volledige opnieuw te herladen, dit zorgt voor een snellere en aangename workflow tijdens de ontwikkeling.

Building serverless JavaScript applications

Op een half uur het hoe en wat van Amazon webservices, hun Api gateway en lambdas moeten uitleggen, het is niet iedereen gegeven. Steve Faulkner van Bustle is hier wonderwel in geslaagd en heeft ons tot die-hard lambda fans bekeerd. Grootste voordelen ten opzichte van de traditionele server oplossingen zijn schaalbaarheid, easy deployment en natuurlijk ook de prijs. Momenteel worden enkel JavaScript (NodeJs), Java en Python ondersteund.

Slides

Data fetching in React

Forbes Lindesay, een Facebook Developer gaf wat meer uitleg hoe men makkelijk te werk kon gaan met data en state in een React applicatie aan de hand van een eigen implementatie van een centrale FLUX store: BicycleJS.

(Mis) Understanding V8 performance

Toon Verwaest gaf ons wat meer inzicht tot de V8 JavaScript engine. In deze presentatie legde Toon aan de hand van een voorbeeld uit hoe de V8 engine de uitgevoerde JavaScript code analyseert om hem at runtime performanter te maken. Hij haalde ook aan dat benchmarking of “benchmarketing” meestal geen realistische weergave is van het verschil tussen V8 en andere engines. Dit komt omdat de V8 engine vooral uitblinkt in realistische applicaties en niet altijd in specifieke en of onrealistische benchmark-testen.

Offline is the new black

Interessante presentatie door Max Stoiber, een open-source developer die meewerkt aan KeyStoneJS en ElementalUI, over hoe we meer bewust moeten zijn van het offline beschikbaar maken van webapplicaties.

Max gaf ons een inleiding tot Service Workers en hoe deze de AppCache implementatie kan vervangen om meer controle te hebben wanneer men al dan niet bepaalde files gaat cachen.
De sessie kun je ook hier herbekijken op de Vienna meetup.

Besluit

Vergeleken met vorig jaar waren de sessies een stuk technischer waardoor de ervaren webdeveloper iets minder op zijn honger bleef zitten. De workshops waren over het algemeen interessant maar zoals altijd veel te kort.

We willen hierbij het JSConfBE team danken om deze conferentie te organiseren en ervoor te zorgen dat we in België een eigen JavaScript evenement hebben.

Optionals in Swift

In juni 2014 stelde Apple op WWDC – World Wide Developer Conference – Swift voor.…

Continue
Behaviour Driven Development

Op maandag 2 Maart hosten we de Domain Driven Design usergroup sessie over Behaviour Driven…

Continue
Famo.us Hackers Meetup

Famo.us is een opensource JavaScript framework om complexe UI’s te maken voor ieder scherm. We…

Continue
david.herreman